Marmara Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana-Bilim Dalı
35 yılın üstünde geçmişi ile İstanbul Anadolu yakasının en köklü İç Hastalıkları Eğitim, Araştırma ve Hizmet Merkezidir.
İstanbul’un en yüksek sayıda ve çeşitlikikte hastayı kabul eden Hastanelerinden biri olan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesinde 9 Bilim dalı alanında (Endokrinoloji-Metabolizma Hastalıkları, Gastroenteroloji, Genel Dahiliye, Geriatri, Hematoloji, Nefroloji, Romatoloji, Tıbbi Onkoloji, Yoğun bakım) yapılandırılmış lisans ve uzmanlık eğitiminde önde gelen köklü Ana ilim dalları arasındadır.
Marmara Üniversitesi Tıp fakültesi İç Hastalıkları A.B.D Tıp lisans, uzmanlık ve yan-dal eğitimi ile yüzlerce öğrenci ve uzman yetiştirmiş olup ve eğitimlerine güçlü ve geniş kadrosu ile devam etmektedir.
Yetişmesine katkıda bulunduğumuz öğrenciler, uzmanlar ve Öğretim üyelerimiz ülkemizin birçok kurumunda ve yurt-dışında başarı ile çalışmaktadırlar.
Anabilim dalımız Üniversite ve Fakültemizin en yüksek akademik performansı gösteren Bölümlerinden biridir. Bir çok öğretim üyemiz Üniversite yayın, sitasyon ve h-faktörü sıralamalarında listenin ilk sıralarında yer almaktadırlar.
Tüm Bilim dallarımız farklı hastalıklarda özelleşmiş birimleri, servis ve poliklinikleri ile hizmet, eğitim ve araştırmayı multidisipliner bir yaklaşım ile en uyumlu ve verimli bir biçimde birleştirerek çalışmaktadırlar.
Prof. Dr. Dilek Gogas Yavuz
İç Hastalıkları ABD Başkanı
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Tarihçe
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç hastalıkları ABD Tıp fakültesi ile eş zamanlı olarak kurulmuştur. 1987 yılında Ana bilimdalının kurucu üyeleri arasında Prof Dr Nefise Barlas Ulusoy, Tevfik Akoğlu, Emel Akoğlu,Ahmet Oktay ve Turgay Çelikel yer almaktadır. Ana bilim dalı kurulduktan sonra sıra ile kardiyoloji (söz konusu tarihte bilim dalı idi) yoğun bakım, Romatoloji,hematoloji, nefroloji, gastroenteroloji, endokrinoloji, onkoloji, genel dahiliye, geriatri bilim dalları kurulmuştur Türkiyede ilk dahili yoğun bakımı ünitesini kuran ve noninvaziv mekanik ventilasyon uygulamasını geliştiren 1990 lı yılların başında görev yapan Marmara Dahiliye ekibidir.
İç hastalıkları ABD başlanlığı görevini Prof Dr Tevfik Akoğlu, Prof Dr Emel Akoğlu,Prof Dr Volkan Korten,Prof Dr Sema Akalın, Prof Dr İshak Çetin Özener,Rafi Haner Direskeneli üstlenmişlerdir 2023 yılı itibarı ile ABD başkanlığını görevini Prof Dr Dilek Gogas Yavuz yürütmektedir.
Türk tıbbına yüzlerce yetkin dahiliye ve yandal uzmanı kazandırarak katkıda bulunanan Marmara İç hastalıkları ABD uluslararası bilimsel alanda sağlam bir yere sahiptir. TÜBİTAK 2023 Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi’ Raporunda ulusal ve uluslararası laında maramra iç hastalıkları listenin ön sıralarasında yer almaktadır,özellikke romatoloji,gastoenteroloji ,endorkinoloji ve nefroloji bilim dallarının yayın sayı ve atıfları öne çıkmaktadır.
Kliniğimiz yerleşim yeri itibariyle İstanbul’un Anadolu yakasına ve çevresine ağırlıkla hizmet vermekle beraber, tüm Türkiye’den hastaların refere edildiği bir merkezdir.
Ulusal ve uluslararası pek çok çalıştay, kurs,sempozyum düzenleyen ABD 12 yıldır düzenli olarak “Marmara İç hastalıkları günleri” kongre programını düzenlemektedir.
Romatoloji Bilim Dalı 1987 yılında Prof. Dr. Tevfik Akoğlu tarafından kurulmuş olup, İstanbul Anadolu yakasının yan-dal eğitimi veren ilk romatoloji kliniğidir. Bilim Dalı Başkanlığını 1996 yılından itibaren Prof. Dr. Haner Direskeneli yürütmektedir. Bilim dalında Prof. Dr. Pamir Atagündüz, Prof. Dr. Nevsun İnanç ve Prof. Dr. Fatma Alibaz-Öner görev yapmaktadır. Bilim Dalı İç Hastalıkları-Romatoloji yan-dal eğitim programından bugüne dek 22 uzman yetişmiştir.
Romatoloji Bilim dalı tüm romatizmal hastalıklar ile ilgilenmekle beraber özellikle inflamatuar sistemik hastalıklar olan Behçet Hastalığı, Takayasu arteriti başta olmak üzere vaskülitler, romatoid artrit, Sjögren sendromu, spondilartropatiler (ankilozan spondilit, psöriatik artrit, enteropatik artritler), lupus ve ailesel Akdeniz ateşi ağırlıklı akademik çalışma konularımızdır. Özellikle kas-iskelet sistemi ultrasonografisinde ulusal ve uluslararası eğitim vermekte ve akademik çalışmalar yürütmektedir. Bilim Dalımız ulusal çapta Takayasu, Behçet çalışma grupları oluşturmuş, TÜRKBİO ağında yer almış, Avrupa ve ABD Romatoloji Dernekleri çerçevesinde kurulan çalışma grupları ile (DCVAS, OMERACT vb) tanı kriterleri, tedavi, US vb. kılavuzlarına katkıda bulunmuştur. Romatoloji Bilim Dalı Prof. T. Akoğlu’nun başlattığı güçlü bir araştırma geleneğine sahiptir, ve günümüze dek SC-index kapsamındaki dergilerde 300’ün üstünde yayın yapmıştır. Bölümden yapılan çalışmalara 12.000’in üstünde sitasyon alınmıştır. ‘TÜBİTAK 2023 Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi’ Raporunda Marmara Romatoloji BD hem ulusal bazda ‘romatoloji’ alanında, hem de üniversite içinde farklı disiplinler arasında en yüksek sıradadır. Prof. Direskeneli Marmara Üniversitesinin sitasyon, yayın sayısı ve h-Faktörü açısından ikinci sırada öğretim üyesidir. Stanford Üniversitesince hazırlanan dünyanın en etkili 100 bin Bilim Adamı listesinde de Marmara Üniversitesinden yer alan 13 bilim insanından biridir. Bilim Dalımıza verilen ödüller içinde TÜBİTAK Teşvik Ödülü, Dünya Behçet Derneği ‘Hulusi-Behçet’ Ödülü (H. Direskeneli) ve Türkan Saylan Bilim Ödülleri (F. Alibaz-Öner) vardır.
Endokrinoloji Bilim dalı 1995 yılında Prof Dr Sema Akalın tarafından kurulmuş Istanbul Anadolu yakasının ilk endokrinoloji kliniğidir. Bilim dalı başkanlığını 2011 yılından itibaren Prof Dr Dilek Gogas Yavuz yürütmektedir. Bilim dalı 23 endokrinoloki ve Metabolizma hastalıkları uzmanı yetiştirmiştir. Bilim dalında halen Prof. Dr Halil Önder Ersöz, Prof. Dr Hülya Gözü, Prof. Dr. Özlem Üstay, Dr Öğretim Üyesi Eren İmre görev yapmaktadır.
SC-index kapsamındaki dergilerde 200’ün üstünde yayın yapılmış ve bölümden yapılan çalışmalara 10000 e yakın sitasyon alınmıştır. ‘TÜBİTAK 2023 Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi’ Raporunda Marmara Endokrinoloji BD hem ulusal endokrinoloji alanında listenin ilk sıralarında yer almaktadır.
Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim dalı tüm Endokrinoloji ve metabolizma alanı ile ilgilenmekle birlikte metabolik kemik hastalıkları, osteoporoz,paget hastalığı ,nadir metabolik hastalıklar, diyabet komplikasyonları, prolaktinoma, hipotiroidi, obezite komplikasyonları ve tedavisi araştıma alanlarıdır. Bilim dalınca Ulusal çapta marka değeri haline gelmiş kurslar ve eğitim prograamları düzenlenmeketedir.
Gastroenteroloji Bilim Dalı, 1986 yılında çok değerli hocalarımız Prof.Dr. Nefise Barlas Ulusoy ve Prof.Dr. Nurdan Tözün tarafından kurulmuştur. Kurucu Bilim Dalı Öğretim Üyelerimizden Prof.Dr. Nurdan Tözün, 1995-2001 yılları arasında 2 dönem Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı görevinde bulunmuştur. Gastroenteroloji Bilim Dalı başkanlığı görevini 1986-2000 yılları arasında Prof. Dr. Nefise Barlas Ulusoy, 2000- 2008 yılları arasında Prof. Dr. Nurdan Tözün, 2008-2011 yılları arasında Prof. Dr. Cem Kalaycı , 2011-2020 yılları arasında Prof.Dr.Osman Cavit Özdoğan ve 2020 yılından itibaren günümüze kadar Prof.Dr. Özlen Atuğ üstlenmiştir. Halen aktif olarak çalışmakta olan akademik kadro: Prof.Dr. Osman Cavit Özdoğan Prof.Dr. Özlen Atuğ ,Prof.Dr. Yusuf Yılmaz,Prof.Dr. Yeşim Özen Alahdab,Prof.Dr. Feyza Dilber,Doç.Dr. Haluk Tarık Kani, Doç.Dr. Coşkun Özer Demirtaş tır. Kuruluşundan bugüne kadar Gastroenteroloji bilim dalında 34 gastroenteroloji uzmanı yetiştirilmiştir.
Gastroenteroloji bilim dalı, endoskopik işlemler, gastrointestinal motilite, gastrointestinal sistem fizyolojisi çalışmaları, karaciğer hastalıkları, karaciğer kanseri, siroz, portal hipertansiyon, inflamatuvar barsak hastalıkları ve yağlı karaciğer hastalığı alanlarında Türkiye’de birçok öncülüğe imza atmış önemli bir referans merkezidir. Özofagus varislerine skleroterapi uygulanması, Perkütan endoskopik gastrostomi açılması, özofagus tümörlerinde ND-YAG lazer kullanımı ilk olarak bilim dalımızda gerçekleştirilmiştir. Bölümümüz İnflamatuvar Barsak Hastalıkları alanında da ülkemizdeki en fazla takipli hasta havuzuna sahip bir merkezdir.
Marmara Üniversitesi Gastroenteroloji Enstitüsü, 11 Temmuz 1992 tarihinde bilim dalımızdaki öğretim üyeleri ile birlikte Prof. Dr. Nurdan TÖZÜN başkanlığında kurulmuştur. Prof.Dr. Erol Avşar, Prof.Dr. Neşe İmeryüz, Prof.Dr. Yusuf Yılmaz Gastroenteroloji Enstitüsü Müdürü görevinde bulunmuşlardır. Gastroenteroloji Enstitüsü, ülkemizde sindirim sistemi hastalıklarına yönelik lisansüstü eğitim, araştırma ve uygulama çalışmaları yapan ilk enstitü olmuştur. Enstitü bünyesinde Prof.Dr.Yusuf Yılmaz öncülüğünde tıp literatürüne önemli katkılar sağlayan ulusal ve uluslararası çalışmaların yapıldığı Yağlı Karaciğer Merkezi bulunmaktadır.
Gastroenteroloji Bilim Dalı ve Gastroenteroloji Enstitüsü Türkiye’ de ilk kez Avrupa Board’u Akreditasyon komitesinin denetiminden geçerek 2003 yılında “Avrupa Eğitim Merkezi” (European Training Centre) olma ayrıcalığını kazanmıştır. 5 yılda bir akreditasyonu başarıyla yenilenmektedir. Ayrıca Bilim Dalı öğretim üyelerimizin çoğunun “Avrupa Yeterlilik Diploması” mevcuttur.
Akademik kadromuzda yer alan öğretim üyeleri, ülkemizde Türk Gastroenteroloji Derneği, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği, İnflamatuvar Barsak Hastalıkları Derneği gibi meslek kuruluşlarında kurucu üye, yönetim kurulu başkanı ve üyesi olarak uzun yıllar hizmet vermişler ve Türk Gastroenteroloji camiasında bilim dalımızı başarıyla temsil etmiş ve halen etmektedirler. Uluslararası alanda da UEG ( United European Gastroenterology), ECCO (European Crohn's and Colitis Organisation), EASL (European association for the Study of the Liver),APASL (Asian Pasific Association for the Study of the Liver) derneklerinde de aktif görev alarak bilim dalımızı başarıyla temsil etmektedirler
Nefroloji Bilim Dalı Prof Dr Emel Akoğlu tarafından 1987 yılında kurulmuştur. Kuruluşundan itibaren nefroloji yandal eğitimi de vermeye başlayan bilim dalımızda 28 Nefroloji Uzmanı Yetişmiştir. Nefroloji Bilim dalı’nın kuruluşunu takiben, Prof Dr Emel Akoğlu tarafından yine 1987 yılında Hemodiyaliz ünitesi kurulmuş, 1989’da ilk böbrek nakli gerçekleştirilmiş, ilerleyen yıllarda 1994’de de Prof Dr Çetin Özener tarafından da Periton Diyalizi ünitesi kurulmuştur.
Kuruluşundan itibaren Nefroloji Bilim Dalı Başkanları:Prof Dr Emel Akoğlu ,Prof Dr İshak Çetin Özener ve Prof Dr Zübeyde Serhan Tuğlulardır. Bölümde halen göre almakta olan öğretim üyeleri:
Prof Dr Zübeyde Serhan Tuğlular, Prof Dr Mehmet Koç,Prof Dr. İzzet Hakkı Arıkan,Prof Dr. Arzu Velioğlu ,Prof Dr. Ebru Aşıcıoğlu,Doç Dr. Murat Tuğcu,Doç.Dr. Dilek Barutçu Ataş tır.
Hematoloji Bilim Dalı 1987 yılında Prof. Dr. Tevfik Akoğlu ve Prof. Dr. Mahmut Bayık öncülüğünde kurulmuştur. Bölümün ilk yan dal asistanı 1989 yılında Prof. Dr. Tülin Tuğlular olmuştur. İlk olarak Altunizadedeki Marmara Üniversitesi Hastane binasında hizmet vermeye başlamıştır. Halen biri Pendik ve diğeri Başıbüyük yerleşkelerinde yer alan iki farklı binada Anadolu yakasındaki en büyük ve tek referans hematoloji kliniği olarak hizmet vermektedir.
Üniversitemizin ilk ‘’Doku Tipleme Laboratuvarı’’, ‘’Akım Sitometri Laboratuvarı’’, romatolojik otoantikorlar ve BCR-ABL1 transkript düzeylerinin de dahil olduğu muhtelif testin çalışıldığı ‘’Hematoloji-İmmünoloji Laboratuvarı’’ da Prof. Dr. Tevfik Akoğlu tarafından kurulmuştur. Bu laboratuvarlar kuruldukları dönemde İstanbul’daki ilk, Türkiye’deki sayılı laboratuvarlardan olup, bu alanda öncülük eden laboratuvarlar olmuştur. Laboratuvarların kurulma ve geliştirilmesi aşamalarına Prof. Dr. Emel Ekşioğlu Demiralp de katılmış ve uzun süre laboratuvarların sorumluluğunu yürütmüştür. Emekliliğinden sonra laboratuvar sorumluluğu sonrasında bölümümüz öğretim üyeleri tarafından yapılmıştır.
Hastanemiz kan merkezi ilk kez Prof. Dr. Mahmut Bayık tarafından kurulmuştur. Bilim Dalımız ve kurulan kan merkezimiz, uzun yıllar ülkede kan bankacılığının iyileştirilmesi ve geliştirilmesinde önemli rol oynamış, öncülük yapmıştır.
Türkiye’de ilk kemik iliği nakli ünitesi 1978 yılında Hacettepe Tıp Fakültesinde, ikinci ünite 1984 yılında Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisinde ve üçüncü ünite 1989 yılında Prof. Dr. Tevfik Akoğlu ve Prof. Dr. Mahmut Bayık tarfından kurulmuştur. Nakil ünitemiz İstanbul’daki ilk erişkin kemik iliği transplantasyon ünitesidir. İlk açıldığında iki yataklı olarak faaliyete geçen ünitemizin yatak sayısı önce altıya çıkmıştır. Ancak Pendik’teki yerleşkeye geçtikten sonra dört yataklı bir ünite tahsis edilmiştir. İlk kemik iliği nakli, Prof. Dr. Tevfik Akoğlu, Prof. Dr. Mahmut Bayık ve o dönem yan dal asistanı olan Prof. Dr. Tülin Tuğlular, hemşireler Seçkin Erdal, İkbale Şentürk ve Perihan Koçgirli’den oluşan bir ekip tarafından, HLA tam uyumlu kardeş vericisinden aplastik anemi tanılı bir hastaya başarılı bir şekilde yapılmıştır.
Bugüne kadar ülke içinde ve dışında başarılara sahip 24 saygın hematoloji uzmanına uzmanlık eğitimi vermiş olan ünitemiz halen uluslararası klinik çalışmaların yürütüldüğü, akademik çalışmaların aktif olarak sürdürüldüğü ve alanında referans bir merkez olarak dört öğretim üyesi ile hizmet vermeye devam etmektedir.
Geçmiş bilim Dalı Başkanları Prof. Dr. Tevfik Akoğlu ve Prof. Dr. Mahmut Bayık tır. Bilim dalı başkanlığını 2010 yılından beri Prof. Dr. Tülin Tuğlular yürütmektedir.
Bölümde halen Prof. Dr. Tülin Tuğlular, Prof. Dr. Işık Atagündüz, Doç. Dr. Tayfur Toptaş Doç. Dr. Asu Fergün Yılmaz öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Genel Dahiliye Bilim Dalı 2017 yılında resmî olarak kurulmuştur. Özellikle mezuniyet öncesi tıp eğitiminde yıllarca etkin rol almıştır. Son yıllarda mezuniyet sonrasında da kapsamlı eğitim programları vardır. Genel Dahiliye poliklinikleri ve servisleri giderek artan sayıda uzmanla hem M.Ü. Pendik Eğitim ve Ataştırma Hastanesinde hem de M.Ü. Başıbüyük Asaf Ataseven Hastanesinde hizmet vermektedir.
Diğer yandan Dijital Sağlık Seçmeli stajı 2017 den bu yana Genel Dahiliye tarafından başlatılmış olup İç Hastalıkları AbD çatısı altında verilmektedir. Ülkemizdeki tıp fakülteleri arasında bu alanda halen ilk ve tek stajdır. Genel Dahiliye Bilim Dalı başanlığını Kuruluşundan buyana Ali Serdar Fak üstlenmiştir. Bilim Dalında Halen görevli Öğretim üyeleri Prof Dr Ali Serdar Fak,Prof Dr Zekaver Odabaşı, Doç Dr Gökhan Tazegül, Dr.Öğr.Üyesi Sena Tokay bulunmaktadır.
Geriatri BD , dahiliyenin en genç bölümüdür 2018 yılında kurulmuş olup İstanbul Anadolu yakasındaki ilk geriatri bilimdalı olma özelliğini taşımaktadır. Bilimdalı başkanlığını kurulduğu tarihten itibaren Doç.Dr. Aslı Tufan Çinçin yürütmektedir.Bilimdalından 2 geriatri uzmanı mezun edilmiştir.
Bu sayfa Internal Medicine tarafından en son 01.08.2024 13:08:59 tarihinde güncellenmiştir.